Club Recreatiu Juvenil

Club Recreatiu Juvenil SOC Societat per a la joventut creada el 1964 per mossèn Joan Riera Bonet . Tenia la seu al primer pis de l’edifici número 1 del carrer de Joan Planells de la ciutat d’Eivissa, local que era propietat del bisbat. Oficialment va ser inaugurat el dia 20 de juliol de 1965 en un acte presidit pel bisbe Francesc Planas Muntaner . En aquell moment ja tenia més de cent socis. El primer president i ànima del club durant més d’un lustre, va ser Joan Ribas Cuenca.

Els objectius que es proposava aquesta associació era oferir un lloc de trobada i llar per als al·lots —més endavant s’obrí també al sexe femení— que cursaven l’educació secundària, on celebrar reunions i poder disposar d’una assessoria personal i espiritual dins d’una formació cristiana. Disposava d’alguns jocs de taula, una petita biblioteca, sales de reunions, una sala de televisió, quan encara aquest aparell no s’havia popularitzat, i un petit bar.

Al costat d’aquest pis n’hi havia un altre que habitaven alumnes de batxillerat que procedien de Formentera i de sa Cala de Sant Vicent, principalment, i que també prenien part en les activitats del club. Realitzaven excursions i petites festes amenitzades amb música de discos. El pis era utilitzat també als migdies per alumnes de batxiller de l’institut Santa Maria , procedents de Sant Antoni i Santa Eulària principalment, que no podien tornar a ca seua en el descans entre les classes del matí i les de la tarda.

Una de les principals activitats de la societat va ser la creació d’un grup de teatre el 1965 i que des del primer moment va ser dirigit per Pedro Cañestro Torres . Dins d’aquesta activitat cal apuntar la labor que desenvoluparen els directius Carles Tur Torres i Antoni Suñer Torres. Les primeres obres que representaren varen ser peces de la Biblioteca Salesiana, on tots els personatges eren masculins. Una de les obres inicials va ser Seis retratos tres pesetas, a la qual seguiren altres obres de la mateixa editorial. Després vengueren diversos sainets dels germans Álvarez Quintero i l’obra El genio alegre, dels mateixos autors. També representaren la passió de Jesucrist, escenificada durant la setmana santa de dos anys consecutius.

Les representacions les feien en un primer moment en el col·legi de la Consolació i després passaren al teatre de l’Escola d’Arts i Oficis. Més endavant, el 1968, la precària situació econòmica del club i els avantatges que d’altra banda s’oferien, recomanaren la integració definitiva del Grup de Teatre Experimental en aquella escola. Amb això es resolgué un problema essencial, disposar d’un escenari adequat. Passà a denominar-se Grup de Teatre Experimental de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics d’Eivissa . Isidor Marí Mayans va començar la seua carrera musical en el club, amenitzant algunes festes. Igualment s’iniciaren en el Club Recreatiu Juvenil el grup musical Los Diana, un dels pioners i més famós grups de música lleugera de final dels anys seixanta i començament dels setanta.

El 1968 el pare Riera Bonet es traslladà a exercir el seu apostolat al Perú i el club continuà durant uns anys sota la tutela, ja molt més feble, d’altres capellans. Va tancar les portes a final de la dècada dels setanta, després d’un llangorós període. En varen ser presidents a més de Joan Ribas Cuenca, Antoni Suñer Torres, Josep Bonet Ferrer, Josep Àngel Ribas Viudez i Josep Lluís Ribas Gomera. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments