Cecili Metel, Quint

Cecili Metel, Quint (s II aC) HIST Militar i polític romà, conquistador de les Balears l’any 123 aC. Era fill de Quint Cecili Metel Macedonicus i membre d’una família patrícia d’origen plebeu, pertanyent a la gens Cecília, la qual va ser especialment important els s III-II aC, ja que alguns dels seus membres jugaren un important paper en la història de Roma com a caps del partit oligàrquic i es distingiren a partir de la Primera Guerra Púnica.

Sent cònsol, l’any 123 aC, el Senat romà li va encomanar l’annexió de les illes Balears al·legant un augment de la pirateria a les seues costes, tot i que, en realitat, la seua conquista va ser per motius econòmics i estratègics. Tot i que les fonts que en resten no són gaire explícites, sembla que l’ocupació de Mallorca i Menorca no va presentar grans dificultats a les tropes romanes, ja que els indígenes oposaren poca resistència; i així, des del moment de la seua conquista, ambdues illes passaren a formar part de la província Citerior .

Quint Cecili Metel, després d’aquest triomf, va rebre el cognomen honorífic de Balearicus i va romandre dos anys a les illes. A Mallorca va establir dos nuclis de població, Palma i Pollentia, on s’instal·laren tres mil colons venguts d’Ibèria. En tornar a Roma, va exercir el càrrec de censor l’any 120 aC.

Per a Eivissa, tot i que no hi ha cap notícia a les fonts del fet que les Pitiüses fossin ocupades militarment, la conquista de les Balears sembla que va tenir conseqüències negatives, ja que, segons es desprèn de les dades arqueològiques, alguns establiments rurals s’abandonaren, es va interrompre l’emissió de moneda, es deixaren de fabricar àmfores vinàries i els fondejadors i enclavaments permanents a les costes balears, com l’illot de na Guardis , a partir dels quals els púnicoebusitans es relacionaven amb els talaiòtics, s’abandonaren per un llarg període de temps. [NBM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments