Castelló Ribas, Josep

Castelló Ribas, Josep (Eivissa s XIX — s XX) SOC/HIST Polític. Fou batle de la ciutat d’Eivissa des de l’1 de juliol del 1899, en què jurà el seu càrrec, arran de les eleccions municipals verificades el 14 de maig anterior, fins al 2 d’octubre del mateix any. En el bienni anterior havia exercit de primer tinent de batle i havia presidit interinament molts de plens municipals per absència de Josep Verdera Ramon , aleshores batle.

Com sia que cada nou consistori era elegit per dos anys segons la Llei Municipal del 2 d’octubre del 1877, en aquest cas, el nou ajuntament havia de regir la vida municipal fins al l901. El seu equip de regidors estava format per Lluís Llobet García-Conde, Ricard Gotarredona Hernández , Joan Palau Orvay, Josep Escandell Ribas, Marià Bonet Colomar i Bartomeu de Roselló i Tur .

Entre els acords que es prengueren a proposta seua mentre era batle figuren: la instal·lació d’un dipòsit d’aigua i la construcció d’una canonada per fer arribar l’aigua de la font de Vila a tota la ciutat; mesures a fi d’eradicar la pràctica de jocs d’atzar a locals públics; l’aprovació del reglament intern de l’hospital, el cessament del seu administrador, Miquel Chorat; arran d’una sol·licitud anterior, s’aconseguí el correu entre el port d’Eivissa i el de Barcelona, fent escala a Palma; la creació de la figura de policia d’aigües per vigilar que no fossin desviades per regar; la prohibició de venda de carn fora de la carnisseria sota multes que anaven de les 5 a les 25 pessetes, i de venda ambulant de comestibles si no es tenia la corresponent patent de contribució industrial; l’acord de col·locar una làpida a la casa on va néixer el general Vara de Rey, mort l’any anterior, làpida que s’aprovà que es pagàs per subscripció popular i la instal·lació d’urinaris públics.

Mentre Castelló era batle de la ciutat i també a proposta seua, es va cessar del càrrec de professor del col·legi de segona ensenyança Antoni Albert i Nieto , que va ser substituït per Lluís Llobet García-Conde, aleshores regidor i advocat, i es va nomenar secretari de l’Ajuntament Artur Pérez-Cabrero , en un primer moment d’una manera interina i amb plaça en propietat a partir del 15 d’agost del 1899. Josep Castelló Ribas va presentar la dimissió com a batle, per motius de salut, el 2 d’octubre del 1899. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments