Carnisseria

Carnisseria  f HIST Lloc o casa que es trobava a Dalt Vila i que era on es matava el bestiar i se’n venia la carn que es consumia a les Pitiüses. Primer va ser gestionada per la Universitat i després per l’Ajuntament . L’òrgan de govern local pretenia, a més, controlar a través d’ella el comerç de carn a Eivissa i Formentera, encara que no ho aconseguí mai del tot.

Precisament, una de les funcions dels batles quartoners era la de portar el control del bestiar en el seu respectiu quartó, de la qual cosa es dedueix que, tant a la part forana com a la vila, se continuava comprant i venent carn sense passar per la carnisseria “oficial”.

Paula de Demerson recull en un article publicat a Diario de Ibiza ) que uns vesins de Dalt Vila i la Marina ) mataven animals d’amagat, a ca seua, i després els venien, i que, pocs anys després, el 1790, l’Ajuntament va concedir tres dies de termini per declarar, sota multa si no es feia així, els animals que es tenien a cada casa. Bans, prohibicions i multes foren constants per intentar regular aquest comerç entre els illencs.

La casa on hi havia la carnisseria devia constar de dues sales, una per a magatzem, on s’hi guardaven animals morts, i l’altra, on es venien. Alguns dels estris i mobles que es feien servir, segons consta en el llibre de despeses de l’any 1763, eren dos pilons de fusta per tallar-hi la carn dalt, una taula amb calaix, dues taules per tenir-hi les pells, dos trossos de savina per penjar-hi les peces, dos trossos de fusta amb dos claus grans on s’hi penjaven i es tesaven les pells, un molí per moldre la sal que s’emprava per adobar la carn, etc.

La Carnisseria comprava els animals vius als pagesos, tant d’Eivissa com de Formentera, els sacrificava i després els venia, encara que també tenia manades de bestiar propi que cuidaven pastors o pastores, als quals la Universitat pagava un reial diari. “Maria Escandell de Juan, pastora del ganado del común de Yviza (...) ha resibido (...) la cantidad de bey(n)te y tres reales y bey(n)te sueldos por el trabaxo de g(u)ardar dicho ganado”.

Quasi sempre les pells se les quedaven els pagesos, encara que de vegades la Carnisseria també les comprava i les venia a part.

Les autoritats locals pretenien controlar també tota la carn que es portava des de Formentera. Es pagava als patrons que la compraven i la traslladaven amb les seues embarcacions. Sempre moria algun animal pel camí (“el día 26 del mismo —març de 1763— murió otro macho”). També es portava carn de Mallorca, de la Península Ibèrica i d’altres llocs. Per exemple, l’any 1715, el patró Bartomeu Tur portà d’Orà 306 moltons, dels quals en varen morir 172 per la sequedat de l’illa i la manca de pastura, o bé per alguna epidèmia.

La Carnisseria tenia un administrador designat per la Universitat, que fou durant molts d’anys el clavari , encara que en ocasions va estar al càrrec d’altres responsables municipals. Les seues funcions eren, entre d’altres, portar el llibre de despeses, on s’anotava la relació de tots els animals que es compraven, el que se n’havia pagat, el nom dels venedors, el nombre d’animals que se’n matava diàriament, els que tenien vius i on pasturaven (en una relació de 1764 consta que hi havia 100 mascles a l’illa de Tagomago), el que es pagava a pastors, carnissers, patrons, etc. (p ex, el salari del que anava a comprar bestiar per a la Universitat era de dues pessetes d’argent al dia); el clavari, a més de tenir cura del bestiar viu,  havia de pagar els salaris o les dietes i la feina dels esclaus, ja que hi solien ajudar i per tal motiu s’abonava als seus amos una quantitat que durant el s XVIII era de 4 lliures diàries (això cobraren pels seus esclaus Josefa Ferrer, dona de Francesc Riquer, Francesc Gotarredona, Francesc Guasc, etc.). [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments