Carnaval o Carnestoltes

Carnaval o Carnestoltes  m CULT POP Període de celebracions festives que coincideix amb la setmana anterior a l’inici de la Quaresma. El primer dia és el Dijous Llarder o Dijous Gras, més popularment Dijous Jarder, amb els disfressats que van per les cases a recollir ous i són obsequiats amb bunyols i vi; en alguns pobles de les Pitiüses és costum celebrar una berenada o menjar popular. En algun indret el dissabte també hi ha algun disfressat i algun ball de màscares.

El Diumenge de Carnestoltes se celebra sobretot a la ciutat d’Eivissa amb la rua o desfilada de disfresses, festa que compta amb gran participació; tradicionalment el Diumenge sembla que era el dia que sortien els disfressats petits o infantils, mentre que els grossos ho feien el Darrer Dia o Dimarts de Carnaval, amb el qual es clou el cicle festiu de Carnestoltes; aquest Darrer Dia, al camp se celebrava amb molta festa, hi havia disfressats grossos, i, en alguns llocs, com a Sant Miquel de Balansat, hi havia mascarades dialogades; ha estat costum tancar el Carnaval amb ball, a vegades a l’aire lliure, com al molí d’en Simon, al cap de Barbaria de Formentera, o bé en un lloc tancat.

Durant el Carnestoltes sortia al carrer l’anomenat Jai Bunyoleter, un disfressat que, en una mà, portava una canya amb un cordellí al cap, del qual hi duia lligat un bunyol, i, amb l’altra mà, amb un garrotet feia ballar el bunyol dificultant que els al·lots, que no hi podien dur la mà, l’agafassin amb la boca.

Fins arribar la Guerra Civil el Dimecres de Cendra se celebrava l’Enterrament de la Sardina, paròdia que criticava el poder polític i sobretot l’eclesiàstic. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments