Can Guasc

Can Guasc  GEO Barri residencial situat a la vénda de s’Església , dins la parròquia de Santa Eulària des Riu , al municipi del mateix nom. Avui és enllaçat amb el nucli de la vila, del qual depèn, i té com a principal eix viari el carrer de Margarita Ankerman. Es troba situat al peu del puig de sa Creu d’en Ribes , a quasi un quilòmetre de Santa Eulària.

Des de molt de temps enrere ja existia la finca de can Joan Guasc, que, poc abans de l’explosió turística, va ser parcel·lada; primer, a la part inferior del puig, i després més amunt, fins arribar a les cases d’en Guasc. Durant aquest procés es varen distingir dos focus de creixement, un més primerenc de devers l’any 1965, i l’altre més tardà, que acabaria els anys noranta. Així s’aniria consolidant una petita barriada de cases disseminades que el 1996 ja superava els límits de l’antiga possessió.

Amb aproximadament 10 ha, s’hi recullen unes 55 cases i una població de 270 a 300 persones. La major part de les construccions són habitatges plurifamiliars de dues plantes i amb jardí a molts d’ells; s’observa una diferenciació clara entre la població eivissenca, propietària de la casa, i la població peninsular, que sol estar de lloguer. Es tracta d’un nucli amb una plena expansió, especialment cap al barri de Can Ribes. Aquestes dues barriades són reconegudes com a zones urbanes de Santa Eulària.

L’origen de la població és de la mateixa parròquia i de la immigració peninsular, amb un nivell socioeconòmic mitjà. La població és bàsicament jove i ocupada en el sector de serveis, especialment a l’hostaleria i la restauració.

La infraestructura urbana del barri data del 1990, amb la pavimentació de carrers i clavegueram, encara que ja existia la xarxa d’aigua i molts de pous propis, i posteriorment s’hi afegí l’enllumenat públic, la retolació de carrers i la numeració de cases.

Quant a serveis, hi ha dues escoles d’ensenyament primari (col·legis públics Santa Eulària i Sant Ciriac), dos comerços d’alimentació, una guarderia infantil, un taller de mecànica i un bar. [JcCT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments