Can Bonet

Can Bonet  GEO

1. Aglomeració residencial, a uns tres quilòmetres de Sant Antoni de Portmany , al costat del nucli de ses Pallisses . Pertany a l’antiga vénda des Cards.

Devers l’any 1958 es començà la parcel·lació de la finca de can Bonet, propietat del capellà Vicent Boned. Aleshores es pagava a 10 pessetes el metre quadrat. Aquest capellà, que morí al final dels vuitanta, destacà per les seues iniciatives a favor de l’aquest nucli: construcció de la capella, l’escola, l’electricitat, etc. Les parcel·les es venien en petits lots de 500 a 1.000 m2 i sovent eren revenudes pels compradors a un preu més alt. Els primers parcel·listes eren gent de Sant Agustí , de Sant Mateu o de Corona atrets per la demanda de treball, sobretot en la construcció de la vila de Portmany. Ells mateixos es feien les cases i portaven terra per poder conrear uns petits horts allà on només hi havia roca i pedres.

Però l’empenta forta que va rebre el nucli de Can Bonet en la seua curta història va ser a la dècada dels vuitanta amb l’arribada de peninsulars, gent també d’origen humil —treballadors de la construcció, l’hostaleria, etc.— que s’hi construïren les cases amb els seus propis mitjans.

El 1996 hi havia unes 80 cases on hi vivien unes tres-centes persones. El conjunt ocupa una extensió d’uns 50.000 m2. Tret d’alguns edificis de tres o quatre plantes, totes les construccions són unifamiliars, amb jardí o un petit hort. El 1996 la normativa urbanística no permetia més que dues plantes. L’equipament urbà en serveis i infraestructura encara era deficitari. Ja comptava amb xarxes d’aigua potable i residual, i tots els carrers són asfaltats i amb voravies. Els residents esperen també que l’Ajuntament condicioni una zona de jardins, una vegada que ha instal·lat l’enllumenat públic. Quant a serveis, a més de la capella i l’escola, hi ha una farmàcia i alguns comerços i tallers. En canvi no hi ha servei sanitari. La línia d’autobús que passa per la carretera principal té una parada vora la gasolinera.

En l’aspecte de vida social, disposen d’una associació de vesins. [GAM]

2. Polígon industrial previst a les Normes Subsidiàries de Planejament de l’Ajuntament  de Formentera, situat a ponent de la carretera general que va de la Savina a la Mola , just  tocant-la, a l’indret conegut pel mateix nom, ja molt prop de Sant Francesc. Inclou les úniques i petites indústries transformadores que existeixen a l’illa: fabricació de blocs de formigó per a la construcció; magatzems grans i l’àrea de serveis municipals i autonòmics (parc de bombers, escorxador, edifici de l’INEM i de la ITV). [ITC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments