Bouzo Bouzas, Manuel

Bouzo Bouzas, Manuel (Ourense 1946) ART Pintor. Durant els anys 1964-1966 realitza estudis d’arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, i els anys 1966-1970 assisteix a classes de psicologia, a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universidad Complutense de Madrid.

L’any 1971 inicia les seues activitats artístiques. Viatja a Londres, on s’estableix durant un any. Resideix a Eivissa des de 1973 fins a l’any 1988, en què abandona l’illa per instal·lar-se a Madrid. Entre els anys 1977 i 1982 efectua alguns viatges per l’Orient. Realitza estudis de forja a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa durant els anys 1983-1985.

Ha realitzat nombroses exposicions a diferents indrets de l’Estat espanyol; entre les que destaca La Ciudad Privada a la Galería La Kábala de Madrid. Ha estat present a exposicions col·lectives internacionals a Mèxic i als EUA entre d’altres. Ha exposat El Paisaje Inmóvil, a la Galeria Bisart, de Palma de Mallorca, i a Eivissa La Memoria Inventada i Cuaderno de Apuntes de Daitaro T. Suzuki a la Galeria Van der Voort , a més d’altres mostres a la galeria Berri , galeria Maloney Sa Nostra , la Caixa i al claustre de l’Ajuntament d’Eivissa.

L’any 1982 presenta un projecte al Ministeri de Cultura per a la neteja i creació d’un taller obert a la platja de baix de sa Penya utilitzant les deixalles que hi havia. L’any 1986, en el programa Metrópolis (TVE-2), s’emet el vídeo Secuencias, memòria filmada per Josep Maria Bassols , en commemoració del cinquantè aniversari de la mort de Federico García Lorca, sobre una idea de Bouzo de sis instal·lacions realitzades pels artistes Toni Cardona , Luis Romero , Pedro Asensio , Miquel Farriol , Josep Farriol i el propi Bouzo.

Durant l’any 1987 dirigeix i realitza juntament amb Toni Cardona el programa cultural La Gran CurvaRadio Diario de Ibiza , dedicat a l’anàlisi i la reflexió sobre els esdeveniments socials insulars. Els seus inicis artístics es produeixen en el camp escultòric utilitzant materials com el marbre, el bronze, el ferro i la fusta, i evoluciona a partir de l’estudi dels corrents escultòrics contemporanis més importants.

Els darrers anys es dedica, exclusivament, a la pintura. La seua obra, lírica i intimista, ha anat evolucionant des d’una marcada preferència per l’abstracció cap a un absolut protagonisme dels elements figuratius. En les primeres etapes l’espai s’omple de camps de color diferenciats que es contraposen i alhora es complementen. A poc a poc va introduint representacions figuratives d’objectes quotidians, gots, llits, paraigües, sabates, etc. carregats de simbologia intencionada, que estructuren l’obra. En els seus darrers treballs la figuració forma un collage pictòric sobre la tela que no deixa lloc als camps de color, i divideix l’espai a partir de múltiples referències visuals.

En qualsevol anàlisi que es faci d’aquest artista no es pot oblidar la importància que tenen els títols de les seues peces, Los Jardines de la Alhambra, La Educación Sentimental de los Príncipes, Amores Difíciles, Mapas para Teseo, etc., ja que estan íntimament lligats al sentit profund de l’obra.

Ha estat guardonat, entre d’altres, amb el Primer Premi i Medalla d’or del III Premi de Pintura Ciutat d’Eivissa 1986, el Premi de Pintura Ciutat de Palma 1991, i un accèsit amb adquisició d’obra del II Premi Fundació Barceló, també de Palma de Mallorca, l’any 1992; i ha estat seleccionat en diferents concursos, entre els quals destaquen el I Premi BMW, i el V i VI Premi l’Oreal de Pintura.

La seua obra figura en diferents col·leccions públiques i privades, com al Palau Solleric, al Museu de la Fundació Barceló i a la Colección Argentaria, entre d’altres. [CFF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments