Botafoc, es

Botafoc, es  TOPON Antiga illa avui unida a terra artificialment que tanca l’entrada a la badia d’Eivissa per la part de llevant.

Es Botafoc ja es menciona l’any 1536, en la descripció d’un atac de dotze galeres i un bergantí, de turcs i francesos, que tiraren molts de trets contra la vila d’Eivissa.

Fa el nom pel fet que ja des d’antic hi devia haver algun far per assenyalar el perill que suposaven els esculls que hi havia prop, i que avui, en bona part, estan integrats dins els espigons que uneixen l’illa Plana i l’illa Grossa , i aquesta amb es Botafoc. En aquesta illa hi ha el mollet des Botafoc i la punta des Botafoc, orientada cap al SW. L’illot té a damunt el far del mateix nom. 

En aquest indret s’ha construït el nou port comercial d’Eivissa, amb un dic que arranca de l’antiga illa des Botafoc. El projecte s’inicià el 1989 quan l’Autoritat Portuària de Balears aprovà el pla especial del port d’Eivissa i l’avantprojecte d’obres portuàries; fou aprovat el 1991 i el 1994 la comissió insular d’urbanisme li donà el vistiplau definitiu. Fou molt contestat per diverses plataformes com la Coordinadora contra l’ampliació del port, l’Institut d’Estudis Eivissencs o la Delegació del Col·legi d’Arquitectes.

A més de la necessitat de l’ampliació de l’espai portuari, també es posà com a necessitat l’allunyament de la ciutat del punt de descàrrega de combustibles i l’agitació de les aigües interiors que patia el port, després de diverses actuacions que havien reduït la superfície de les aigües. Per a la realització de les obres es comptà amb una important aportació econòmica de la Unió Europea. El dic té una llargària de 516 m amb un calat de quasi 20 m i compta amb instal·lacions per a la descàrrega de combustibles que mitjançant un oleoducte soterrat són transportats fins als dipòsits situats a la zona des Gorg.

La construcció del dic es completà amb nous molls per acollir el tràfic de cabotatge i de creuers turístics, així com una extensa esplanada. [JMC/ERM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments