Bosc d’en Frit, es

Bosc d’en Frit, es  GEO Antigament es coneixia amb aquest nom un bosc de la serra de s’Estanyol, prop de la platja des Pouet , en el terme de Sant Antoni de Portmany , tocant el de Sant Josep de sa Talaia . Més avall del bosc hi havia les rotes i, baix de tot, fins arribar a la mar, els horts, que es deien també s’hort d’en Frit .

Actualment es podria utilitzar aquest topònim per designar el primer tram del continu urbà i turístic format pes Pouet, s’Estanyol i Cala de Bou , que té el seu accés principal per la carretera vella des Port des Torrent . L’origen d’aquest aglomerat turístic es remunta a l’any 1935, quan es construí l’hotel Ses Savines. Mes tard, ja el 1949, s’aixecà l’hotel Bahía, quan encara començava el negoci turístic a l’illa i no hi havia més hotels a la badia de Portmany que el Sant Antoni, el Portmany i el Ses Savines.

Durant els anys cinquanta i seixanta la família propietària de les terres s’aniria fent amb un petit empori hoteler (l’Osiris, el Bellamar, etc.), alhora que venia parcel·les per construir-hi xalets. Ja en els darrers anys vuitanta arribà una nova embranzida constructora que omplí d’hotels i d’apartaments turístics els amplis espais verds que havien restat intactes en les etapes anteriors.

Dues modalitats urbanístiques conviuen a la zona des Bosc d’en Frit: una és la dels grans edificis d’hotels i apartaments, que es concentren sobretot en els voltants de la platja; l’altra és la dels xalets que s’escampen per les terres més altes i boscoses de l’interior, on pròpiament era el bosc d’en Frit. Són xalets d’alta categoria amb jardins espaiosos i protegits del sol per immensos pins. La major part d’aquests xalets són propietat de peninsulars i d’estrangers, per la qual cosa romanen deshabitats durant bona part de l’any.

Es Bosc d’en Frit acull també alguns monuments històrics singulars: un és el pou d’època medieval que es troba a la platja des Pouet, on no fa molts anys encara s’hi podia beure aigua dolça; un altre és la torre del molí de vent que es troba, damunt les roques, unes desenes de metres abans d’arribar a la mateixa platja. En aquest molí hi anaven des de Sant Agustí i Sant Josep de sa Talaia per moldre el gra. L’indret on es troba el molí es coneix com la punta des Molí . [GAM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments