Borja i Velasco, Baltasar de

Borja i Velasco, Baltasar de  (Berlanga, Badajoz 1586 — Palma de Mallorca 1630) HIST Portaveu de Governació de la Corona d’Aragó ( governador) entre els anys 1608 i 1624. Mestre de camp i cavaller de l’ordre de Montesa. L’any 1614 va ser suspès en el seu càrrec i obligat a sortir de l’illa, arran d’una visita feta a Eivissa pel bisbe Joan Estelric , càstig que també fou aplicat a l’ardiaca de Sant Fructuós ( Ardiaconat de Sant Fructuós) Jeroni Vidal i al paborde de Santa Maria.

De principi el rei manà que fos el mateix Estelric qui ocupàs el càrrec de governador, però pocs mesos després nomenà Juan Ponce (o Joan Ponç) , mentre duràs la visita d’Estelric i estigués suspès Baltasar de Borja. Si bé aquest darrer ja era altra vegada a Eivissa a mitjan 1615, no tornà a ocupar el càrrec fins a l’any 1619, quan es degué resoldre la causa iniciada contra ell.

El 1623 tornaren a fer-se evidents els problemes amb el governador. Al principi d’any es negà a obrir les portes de la vila a un sacerdot que tornava amb el viàtic, el que obligà a deixar aquest tota la nit a l’església de Sant Elm. Poc temps després els conflictes varen ser amb la Universitat: el governador detengué els jurats, i nomenà d’altres per ocupar el càrrec, negant fins i tot el permís d’enviar un síndic per explicar la situació al rei. Quan s’aconseguí fer sortir de l’illa un representant dels jurats, aquest va ser detengut a Mallorca per ordre del governador d’Eivissa.

Per estalviar més conflictes, el rei concedí a Borja un permís que feia temps que tenia demanat (mentre es resolia la nova causa oberta contra ell), i nomenà, per ocupar el càrrec, Miquel Joan Adrià . Els nous jurats defensaren Baltasar de Borja davant el rei, indicant que els responsables de tots els conflictes eren l’ardiaca de Sant Fructuós i el paborde, per, entre d’altres motius, no voler reduir els censals (préstecs) que havien fet a la Universitat.

Després de resolta la nova causa contra Borja, aquest degué retornar a Eivissa, i no se sap si arribà a ocupar de nou el càrrec de governador, perquè el 1624 va fer una permuta amb Joan de Castellví , que ocupava la governació de Menorca. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments