Borja-Llançol de Romaní i Olivera, Roderic de

Borja-Llançol de Romaní i Olivera, Roderic de  (Lodi, Llombardia ? — Madrid 1677) HIST Portaveu de Governació de la Corona d’Aragó ( governador) entre els anys 1661 i 1663. Baró de Sant Petrillo i de Campo-Sobarbe. La seua arribada a Eivissa es va fer per ocupar interinament el càrrec, mentre es resolia l’expedient obert a Jacint Ferran .

Poc temps després, vista la seua experiència com a governador de València, el rei li manà que fes una insaculació nova, cosa que es venia intentant des del 1654, i encara no s’havia pogut fer. Sorgiren conflictes amb el vicari general, que pretenia, com a representant de l’arquebisbe de Tarragona, controlar la insaculació d’una tercera part dels noms. El rei s’hi negà, i manà que les insaculacions les fes sempre el governador.

A més, a Roderic de Borja li correspongué la redacció d’unes noves Ordinacions , basant-se en les ja existents, però adaptant-les a la realitat del seu moment. Per fer això rebé l’ajut de l’assessor , Lluís Riambau d’Aimeric. Aquestes es proclamaren el dia 24 d’agost de 1663.

Després de la seua estada a Eivissa, Roderic de Borja passà a ocupar el càrrec de virrei de Mallorca . Va ser substituït per Isidor Sanz Galbés . [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments