Bonet, Josep

Bonet, Josep  (Eivissa s XVIII-s XIX) HIST Governador militar i polític ( governador) l’any 1820, després d’un aixecament popular per proclamar la constitució de Cadis. El 15 de març d’aquell any, el poble, en arribar notícies de la proclamació de la Constitució de 1812 a diferents ciutats, es va enrevoltar i va exigir al governador Francisco Moreno Mallent que també la proclamàs a Eivissa.

De principi, aquest s’hi negà, però finalment es veié obligat a fer-ho, pressionat per les circumstàncies. Al dia següent, els enrevoltats prengueren l’ajuntament , feren batle Ignasi Riera, que ja havia ocupat el càrrec fins a 1814, i alliberaren els presos que hi havia a la presó.

Pocs dies després, els mateixos revoltats cessaren el governador Moreno Mallent, i al seu lloc col·locaren Josep Bonet, malgrat que no li corresponia per escalafó (aleshores era tinent coronel). En el nomenament influïren les seues idees liberals.

Amb ell es recupera la separació dels càrrecs de governador polític (que serà cobert per qui sigui batle de la ciutat d’Eivissa) i de governador militar, que ja havia estat vigent entre 1812 i 1814. Josep Bonet va ser substituït al poc temps per Gregorio Donayre de Mendoza . [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments