Boned Cerdà, Zoil

Boned Cerdà, Zoil  (s XIX) SOC/HIST Polític. Batle de la ciutat d’Eivissa el bienni 1861-1862. Jurà el seu càrrec l’1 de gener i formaven el seu equip de govern Ignasi Llombart i Valls , primer tinent de batle, Joan Torres Boned, segon tinent de batle —que havia exercit com a batle interí del 1859 al 1861—, Carles Ramon i Tur, regidor primer, Josep Cardona Ramon, regidor segon, Antoni Riera i Arroyos, regidor tercer, Ramon Gotarredona Planells, regidor quart, i Vicent Viñas i Ramon, regidor cinquè. Així mateix, va resultar elegit procurador síndic Josep Pascual Marí.

Entre els acords que es prengueren sota la seua presidència figuren:

1) crear una segona escola pública, ja que l’única que existia fins aleshores tenia més de 150 alumnes i els pares es queixaven de la mala qualitat de l’ensenyament; hom establí per unanimitat que una seria per a al·lots i l’altra per a al·lotes i que haurien d’estar ambdues al raval.

2) sol·licitar permís per enderrocar la segona estacada que s’havia construït a la Marina —al carrer del Comte de Rosselló— i que, juntament amb la primera —que passava pel carrer de Montgrí—, limitava el creixement de la ciutat; quedava d’aquesta manera suspesa la decisió de col·locar dues portes d’accés als forats ja fets a l’esmentat mur.

3) sol·licitar autorització per modificar la rampa d’accés a la porta principal de la Murada —es Rastrillo— reduint el seu recorregut, la qual cosa deixaria un espai buit a la plaça de la Constitució que permetria la construcció d’una carnisseria i una peixateria. En aquest lloc, efectivament, anys després es va edificar el primer mercat de fruites i verdures fora dels murs, conegut ara com es Mercat Vell, i la peixateria.

El darrer ple que va presidir va ser el del 31 d’agost del 1862, i d’aleshores ençà exercí com a batle interí, fins al seu nomenament efectiu, l’any següent, Ignasi Llombart i Valls. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments